ebook
αφίσες

Πώς να χειριστείτε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας όταν απλά ζητάει την προσοχή σας

02/06/2021

Στο άρθρο, θα εστιάσουμε στο τι πραγματικά συμβαίνει σε εσάς και το παιδί σας και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις στη μεταξύ σας σχέση.

Είστε εκνευρισμένοι. Το παιδί συνεχίζει να σας κουράζει με την ίδια συμπεριφορά. «Σταμάτα!» φωνάζετε για δέκατη φορά, αλλά συμβαίνει ξανά. Γιατί δεν με ακούει, σκέφτεστε. Βρίσκεστε σε σύγχυση. Γιατί το παιδί σας εξακολουθεί να φέρεται έτσι όταν έχετε κάνει σαφές πως θέλετε να σταματήσει; Πόσες φορές σας έχει συμβεί μέσα στη βδομάδα; Ίσως χάσατε τον έλεγχο και καταλήξατε σε απειλές και τιμωρίες.

Στο άρθρο, θα εστιάσουμε στο τι πραγματικά συμβαίνει σε εσάς και το παιδί σας και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις στη μεταξύ σας σχέση.

 

Αναζήτηση προσοχής – Τι συμβαίνει;

Αν προσέξετε λίγο καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας όταν αυτό ζητάει την προσοχή σας, θα καταλάβετε πολλά.

 

Η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από την απουσία της προσοχής.

Αν το παιδί σας αναζητάει την προσοχή σας, ξέρει και πώς θα την κερδίσει. Αρχικά το παιδί θα δοκιμάσει να κεντρίσει την προσοχή σας με μια θετική συμπεριφορά. Αν δεν πιάσει, θα δοκιμάσει με την άσχημη συμπεριφορά. Το παιδί σας ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τα κουμπιά σας. Αν δεν ανταποκρίνεστε σε μια καλή συμπεριφορά, σίγουρα θα προσέξετε μια άσχημη συμπεριφορά, ειδικά αν περιλαμβάνει όλα αυτά που συνήθως σας εκνευρίζουν. Αν το παιδί σας επαναλαμβάνει μια άσχημη συμπεριφορά μπροστά σας (ή και μακριά σας αλλά γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα το μάθετε), τότε είναι πιθανόν το παιδί να αναζητάει την προσοχή σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και δεν ξέρετε σίγουρα αν αυτό έχει ανάγκη το παιδί σας. Όπως και να ‘χει, ο τρόπος του δεν φέρνει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Συμπεριφορές που προκύπτουν από λίγη ή υπερβολική προσοχή.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή από τους γονείς τους σε υγιείς δόσεις. Δείτε το σαν ένα φάσμα – στη μια άκρη της γραμμής έχουμε την ελάχιστη γονεϊκή προσοχή ενώ στην άλλη, την υπερβολική και φορτική για το παιδί προσοχή.

Αν είστε συνεχώς απασχολημένοι, ίσως το παιδί σας αναζητάει την δική σας προσοχή γιατί δεν την έχει και γιατί είστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του. Ή μπορεί να περνάτε τόσο χρόνο μαζί με το παιδί σας που έχει αναπτύξει την ιδέα πως αν δεν έχει τη συνεχή σας προσοχή δε σημαίνει και κάτι για εσάς.

 

Τι θέλει πραγματικά το παιδί σας;

Για να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα, ας ξεχάσουμε τη λέξη προσοχή. Η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν προκύπτει γιατί αναζητάει την προσοχή σας αλλά γιατί θέλει να έρθει πιο κοντά σε σας.  Θα δείτε το πρόβλημα διαφορετικά αν καταλάβετε ότι το παιδί θέλει να δυναμώσει τη σχέση σας, να δεθεί μαζί σας.

Η θετική πειθαρχία βασίζεται στο έργο του Alfred Adler. Σύμφωνα με τον Adler τα παιδιά, όπως και όλοι οι άνθρωποι, ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να αισθάνονται σημαντικά και ότι ανήκουν κάπου. Σε μια ομάδα ανθρώπων, σε μια σχέση – σε αυτό το σημείο προκύπτει και η ανάγκη για τη δημιουργία σημαντικών δεσμών.  Τα παιδιά θέλουν να νοιώθουν κοντά στους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, το παιδί σας αναζητάει αυτό το δέσιμο. Σε δεύτερη φάση, το παιδί σας θέλει με κάποιον τρόπο να νοιώσει σημαντικό μέσα σε μια ομάδα ή σχέση

 

Στρατηγικές θετικής πειθαρχίας

Ένα υγιές συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σας θα το εφοδιάσει με σημαντικές δεξιότητες όσον αφορά τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων στη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, το παιδί σας αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει στα άτομα που είναι στη ζωή του. Οι ακόλουθες στρατηγικές ανταποκρίνονται σε αυτές τις δύο, πολύ σημαντικές ανάγκες.

  • Προγραμματίστε την ξεχωριστή σας ώρα.
  • Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να προσφέρει μέσα στο σπίτι. Μπορεί να βοηθάει σε καθημερινή βάση στη μαγειρική, να ταΐζει τα κατοικίδια, να στρώνει το τραπέζι. Μην παραχαϊδεύετε το παιδί σας επειδή το αγαπάτε. Αντίθετα αφήστε το να δει από μόνο του για πόσα είναι ικανό.
  • Σταματήστε αυτό που κάνετε και περάστε λίγα λεπτά με το παιδί σας. Ελάτε στον κόσμο του.
  • Σχεδιάστε μια οικογενειακή βραδιά μέσα στη βδομάδα και δημιουργήστε αναμνήσεις και δεσμούς μεταξύ σας.
  • Είναι καλό για το παιδί να συμπάσχετε μαζί του, να αναγνωρίζετε και να δίνετε αξία σε αυτό που νοιώθει. Το παιδί σας ξέρει ότι νοιάζεστε για την δική του οπτική γωνία.

 

Πηγή: Positive Discipline for Attention Seeking Behaviorspositiveparentingconnection.net

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Καλοκαιρινές προκλήσεις για παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίαςΑς Σταματήσουμε τον Εκφοβισμό