ebook
αφίσες

Καλοκαιρινές προκλήσεις για παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας

02/06/2021

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Ωστόσο, ποικίλες μυρωδιές, ήχοι και άλλα ερεθίσματα που συνοδεύουν τη διασκέδαση μπορεί να προκαλέσουν υπερφόρτωση σε παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας.

 

Γυμνά ποδαράκια

Πρόκληση: Πολλά παιδιά ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι για να κυκλοφορούν ξυπόλητα. Για κάποια παιδιά, όμως, τα ζεστά πεζοδρόμια και το γρασίδι που τσιμπάει είναι ερεθίσματα που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Πώς να βοηθήσετε: Χρειάζεται το παιδί σας να είναι ξυπόλυτο; Αν όχι, αφήστε το να φορέσει παπούτσια ή καλτσούλες ενώ περπατάει στο γρασίδι. Το ίδιο ισχύει και για παραλίες με βότσαλο κτλ. Αγοράστε φθηνά παπούτσια που το παιδί θα φορέσει στην παραλία ή στην πισίνα.

 

Σανδάλια ή σαγιονάρες

Πρόκληση: Τα λουράκια που δένουν γύρω από το πόδι, η διχάλα στις σαγιονάρες και οι εσωτερικές σόλες από λάστιχο ίσως ενοχλήσουν το παιδί με απτική ευαισθησία. Παιδιά με ευαισθησία στα ηχητικά ερεθίσματα μπορεί να αντιδράσουν στον ήχο που κάνουν οι σαγιονάρες στο δάπεδο όταν περπατάμε. Και ένα παιδί με ευαισθησία στις οσμές ίσως δεν μπορέσει να επεξεργαστεί τη μυρωδιά του δέρματος, της λαστιχένιας σόλας ή του πλαστικού.

Πώς να βοηθήσετε: Μπορείτε να πάτε για ψώνια μαζί με το παιδί σας. Θα δοκιμάσει σανδάλια ή σαγιονάρες, θα περπατήσει δοκιμαστικά και θα μυρίσει το υλικό αν χρειαστεί. Ψάξτε εναλλακτικούς τύπους παπουτσιών που ίσως δουλέψουν καλύτερα, όπως σαγιονάρες χωρίς διχάλα, τσόκαρα ή παπούτσια ειδικά για νερό.

 

Αντηλιακή κρέμα

Πρόκληση: Είναι δύσκολο να απλώσετε αντηλιακό στο παιδί αν δεν του αρέσει να το αγγίζουν. Το παιδί με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας δεν διαχειρίζεται εύκολα τα ερεθίσματα που παίρνει όταν έρχεται σε επαφή με κρέμες που κολλάνε ή λαδάκια σε σπρέι. Ακόμη και η μυρωδιά τους μπορεί να είναι υπερβολική για το παιδί.

Πώς να βοηθήσετε: Αγοράστε μαντηλάκια με αντηλιακό στη θέση της κρέμας ή δοκιμάστε ένα αντηλιακό που χάνει το χρώμα του καθώς απορροφάται από το δέρμα. Έτσι, το παιδί σας θα μπορεί να βλέπει σε ποιο σημείο είστε στη διαδικασία εφαρμογής αλλά και πότε θα τελειώσετε. Μπορείτε να περιγράφετε τι κάνετε ενώ το κάνετε. Αυτό βοηθάει τα μικρότερα παιδάκια. Για παράδειγμα, πείτε “Τώρα θα σου βάλω λίγο αντηλιακό στα πόδια. Μπορεί να σου γαργαλήσει το γόνατο”. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να βάλουν μόνα τους το αντηλιακό με δική σας επίβλεψη.

 

Εντομοαπωθητικό

Πρόκληση: Τα περισσότερα σκευάσματα έχουν μια έντονη, χημική μυρωδιά, δυσάρεστη ακόμη και σε άτομα χωρίς δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας. Για το παιδί με ευαισθησία στις γεύσεις και τις μυρωδιές, είναι σχεδον ανυπόφορη.

Πώς να βοηθήσετε: Δοκιμάστε έναν συνδυασμό αντηλιακού και εντομοαπωθητικού. Έτσι, θα έχετε μόνο ένα προϊόν προς εφαρμογή και με λιγότερες πιθανότητες δυσάρεστης μυρωδιάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε και προϊόντα με φυσικά συστατικά. Για τα παιδιά που αντιπαθούν τις κρέμες και τα σπρέι, δοκιμάστε ειδικά εντομοαπωθητικά βραχιολάκια.

 

Τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα

Πρόκληση: Τα παιδιά με ευαισθησία στους ήχους ενοχλούνται όταν τριγυρνούν έντομα κοντά τους. Ορισμένα παιδιά έχουν υπερβολική συναίσθηση του τσιμπήματος και της φαγούρας και καταλαβαίνουν έντονα πότε το έντομο είναι πάνω στο δέρμα τους.

Πώς να βοηθήσετε: Αν μπορείτε, αποφύγετε να είστε έξω το χάραμα ή το σούρουπο. Αυτές είναι και οι «ζωηρές» ώρες για τα κουνούπια. Δώστε στο παιδί σας να φορέσει ένα πλατύγυρο καπέλο που θα κρατήσει μακριά τα κουνούπια από τα μάτια και τα αυτιά του. Για τη φαγούρα από τα τσιμπήματα, χρησιμοποιήστε ειδικά στικ και κρέμες. Μπορείτε να καλύψετε το τσίμπημα με αυτοκόλλητο επίδεσμο. Τέλος, βεβαιωθείτε πως έχετε ένα εντομοαπωθητικό προϊόν για το παιδί σας.

 

Άμμος

Πρόκληση: Τα γυμνά ποδαράκια σε ζεστή ή βρεγμένη άμμο μπορεί να είναι πρόκληση για παιδιά ευαίσθητα στο άγγιγμα και τη θερμοκρασία.  Επίσης, η άμμος κολλάει στο βρεγμένο δέρμα  – είναι μια περίεργη αίσθηση που κάποια παιδιά δεν την ανέχονται.

Πώς να βοηθήσετε: Αφήστε το παιδί σας να φορέσει πλαστικά παπουτσάκια παραλίας ή παλιά αθλητικά (μαλακά, υφασμάτινα παπούτσια) όταν πηγαίνετε στην παραλία. Χρησιμοποιήστε μια πολύ μεγάλη πετσέτα για να κάθεστε στην άμμο. Για πιο μικρά παιδιά, μπορείτε να φέρετε μαλακά και λεπτά σε ύφανση, ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια με μακρύ μανίκι, και παντελονάκια (ή φόρμες από λεπτό, καλοκαιρινό ύφασμα) για να φορέσουν πάνω από το μαγιό τους ενώ εξοικειώνονται με το παιχνίδι στην άμμο.

 

Πισίνες

Πρόκληση: Το κολύμπι είναι καταπραϋντικό για παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας. Δεν ισχύει πάντα το ίδιο και για τις πισίνες. Τα μεγάλα πλήθη, η έντονη μυρωδιά της χλωρίνης και ο αντίλαλος σε κλειστούς χώρους ίσως δυσκολέψουν το παιδί σας.

Πώς να βοηθήσετε: Δεν χρησιμοποιούν χλωρίνη σε όλες τις πισίνες. Ρωτήστε στη γειτονιά σας αν ισχύει αυτό, αλλά και σε ποιες ώρες της ημέρας είναι υψηλότερα τα ποσοστά. Ρωτήστε, επίσης, για την προσέλευση του κόσμου. Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει κλιπ μύτης, ωτοασπίδες, ειδικά γυαλιά κολύμβησης ή μάσκα για να μειώσετε την ένταση του ερεθίσματος.

 

Μαγιό

Πρόκληση: Τα μαγιό αποτελούν ένα παραπάνω πρόβλημα αν το παιδί σας είναι ευαίσθητο σε συγκεκριμένα είδη ρουχισμού (απτική ευαισθησία). Τα χαλαρά αλλά και τα στενά μαγιό είναι άβολα για το παιδί. Επίσης, η αίσθηση στο σώμα από το βρεγμένο ύφασμα ίσως δυσκολέψει παραπάνω το παιδί σας.

Πώς να βοηθήσετε: Δοκιμάστε μαγιό στο σπίτι με αρκετό χρονικό περιθώριο να τα επιστρέψετε και να αγοράσετε κάτι άλλο αν χρειαστεί. Δοκιμάστε μια παιδική στολή κολύμβησης αν δεν αρέσει στο παιδί η αίσθηση του εκτεθειμένου δέρματος. Ενθαρρύνετε το παιδί να τη φοράει στη μπανιέρα ή ενώ κάνει ντουζ για να συνηθίσει την αίσθηση της βρεγμένης στολής. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα όταν πηγαίνετε στην παραλία ή στην πισίνα.

 

Πηγή: Summertime Challenges for Kids With Sensory Processing Issues by Amanda Morin, understood.org

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Οδηγός για Γονείς: Εξελικτικά Ορόσημα ΙΙΠώς να χειριστείτε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας όταν απλά ζητάει την προσοχή σας