ebook
αφίσες

Καταλήξεις ρημάτων άσκηση 2

22/06/2021

Image courtesy of Boians Cho Joo Young/FreeDigitalPhotos.net

 

Μ… όπως μαργαριτάρι

Συμπλήρωσε τις καταλήξεις:

Μια φορά κι έναν καιρό, στο βάθος ενός ωκεανού ζούσ_ ξέγνοιαστη μια μικρή αχιβάδα, μαζί με τη μαμά της. Όλη μέρα ανοιγόκλειν_ με θαυμασμό τα φιλντισένια της μάτια και παρατηρούσ_ με ευχαρίστηση ό,τι γινόταν στο βυθό: χάζευ_ με τις ώρες το λίκνισμα της μέδουσας, καθώς τρεμούλιαζ_ τα μακριά και λεπτά της πόδια, σαν αέρινη μπαλαρίνα. Έστην_ αυτί ν’ ακούσ__ το κουτσομπολιό των ροφών στην πρωινή τους περατζάδα, όπου μάθαιν_ όλα τα σπουδαία νέα της περιοχής.

Λάτρευ_ το παιχνίδισμα που έκανε το λιγοστό φως του ήλιου, όταν κατάφερν_ να φτάσ__ ως εκεί. Έκαν_ πολύ γούστο τα παιχνιδιάρικα παιχνίδια, όταν παίζαν_ κυνηγητό κι αναστάτωναν τη γειτονιά από τη φασαρία τους. Μα πιο πολύ απ’ όλα απολάμβαν_ τον απογευματινό χορό των αστακών: φοβόταν, βέβαια, λίγο όταν τους έβλεπ_ να καταφτάνουν πάνοπλοι, κραδαίνοντας επιβλητικά τις πελώριες, κόκκινες δαγκάνες τους. Μα τα ξεχνούσ_ όλα μόλις άρχιζ_ το πανηγύρι…

Στεκόντουσαν ο ένας απέναντι από τον άλλο, σήκωναν τις δαγκάνες τους όσο πιο ψηλά μπορούσαν, σαν φλάμπουρα, και τις χτυπούσαν ρυθμικά σαν καστανιέτες! Ένα-δύο μπρος, ένα-δύο πίσω, ένα βήμα δεξιά, ένα αριστερά… και πάλι από την αρχή. Μερικές φορές μάλιστα η αχιβαδούλα μας ξεχνιόταν από το θέαμα κι έμεν_ ορθάνοιχτη!

«Κορνηλία, γλυκιά μου, πάλι ξεχάστηκ_ς!» τη μάλων_ τρυφερά η μαμά της. «Αχ! μαμά, δεν είναι υπέροχοι χορευτές; Μ’ αρέσ__ τόσο πολύ εδώ που ζούμ_, μ’ όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν…» Κι η μαμά αχιβάδα χαμογελούσ_ στοργικά: «Είσαι παιδί ακόμα καλή μου… έχ__ς τόσα πολλά να μάθ__ς! Πρόσεχ_, όμως, μην ξεχνιέσ__ ανοιχτή. Αλλιώς μπορεί να πονέσ__ς!» Μα η αχιβαδούλα δεν έδιν_ προσοχή στις προειδοποιήσεις της.

 

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Καταλήξεις ΕπιθέτωνΚαταλήξεις ρημάτων άσκηση 1