ebook
αφίσες

Καταλήξεις ρημάτων άσκηση 1

22/06/2021

Η… όπως ήλιος

Συμπλήρωσε τις καταλήξεις των ρημάτων:

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα παλάτι στα πέρατα της γης, ζούσ_ ένα παλικάρι, που το έλεγαν Ηλία. Ήταν ψηλός, ξανθός, με αστραφτερά μάτια και καθάριο πρόσωπο. Ήταν τόσο καλός και πονόψυχος που, όταν χαμογελούσ_ , όλη η πλάση αστραποβολούσ_ και γλύκαιν_ : ημέρευαν οι φουρτουνιασμένες θάλασσες, καθάριζ_ ο συννεφιασμένος ουρανός, ευωδίαζαν γλυκά όλα τα λουλούδια. Ακόμα και τ’ άγρια θεριά ξάπλωναν σαν γατούλες στα πόδια του να τις χαϊδέψ__ … τόσο καλός ήταν!

Το παλάτι του Ηλία ήταν πανέμορφο και μαγεμένο, όλα γινόντουσαν μοναχά τους: μόνα τους πλένονταν τα πιάτα και τα ποτήρια, μόνα τους κλαδεύονταν τα δέντρα στον κήπο, μόνα τους στρώνονταν τα κρεβάτια και τα τραπέζια, μόνες τους οι σκούπες καθάριζαν χορεύοντας τα πατώματα κάθε βράδυ. Έτσι ο Ηλίας ζούσ_ ανέμελος κι ευτυχισμένος, χωρίς ποτέ του να’ χει ανταμώσ__ άλλον άνθρωπο…

Μα ένα βράδυ είδ-  ένα παράξενο όνειρο: περπατούσ_ , τάχα, μέσα στο σκοτάδι κι άκουγ_ κάτι περίεργους θορύβους, κάτι ήχους αλλόκοτους, που του τάραζαν την ψυχή…Ξύπνησ_ το πρωί μ’ ένα βάρος στην καρδιά και για πρώτη φορά δεν χαμογελούσ_. Όλη τη μέρα τριγυρνούσ_ άκεφος και το βράδυ είχε πια πάρει την απόφαση ν’ ανακαλύψ__ οπωσδήποτε τι ήταν αυτοί οι ήχοι. Έτσι την άλλη μέρα βγήκ_ από τα τείχη του παλατιού κι άρχισ_ να περιπλανιέτ__. Κατά το βράδυ έφτασ_ σε μια πολιτεία.

Στάθηκ_ σκεφτικός έξω από τα τείχη, χωρίς να ξέρ__ τι να κάν__, όταν άκουσ_ ένα ζητιάνο να του λέ__ με παραπονιάρικη φωνή: «Βοηθήστ_ με, σας παρακαλ_, καλέ μου άνθρωπε! Είμαι κουτσός και δεν μπορ_ να πά_ σπίτι μου!» «Τι θα π__ κουτσός;» ρώτησ_ παραξενεμένος ο Ηλίας. «Με κοροϊδεύ__ς;» θύμωσ_ ο ζητιάνος. «Κουτσός είναι αυτός που δεν μπορ__ να περπατήσ__!»

 

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Καταλήξεις ρημάτων άσκηση 2Ο τρόπος που θα μιλήσουμε είναι σημαντικός!!