“Το παιδί μου δεν τρώει σχεδόν τίποτα, είναι επιλεκτικό…”
Αμέτρητες είναι οι φορές που έχουμε ακούσει την παραπάνω φράση σε συζητήσεις μεταξύ γονέων, αν δεν την έχουμε ήδη πει εμείς οι ίδιοι, και πράγματι, η επιλεκτική διατροφή είναι σύνηθες φαινόμενο στα νήπια.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς αποτελεί κομμάτι της προσπάθειάς τους να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Κάποια παιδιά, μάλιστα, είναι πιο επιλεκτικά από άλλα και αρνούνται πεισματικά να φάνε τα πάντα εκτός από πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει από την πλευρά των γονέων;
Ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την επιλεκτική διατροφή – και πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε.
Η επιλεκτική διατροφή ξεκινά νωρίς — και παραμένει
Σε ηλικίες 4 έως 9 ετών διαπιστώθηκε ότι τα επιλεκτικά παιδιά τείνουν να παραμένουν έτσι. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν από νωρίς για να αποτρέψουν την επιλεκτικότητα, κατά προτίμηση πριν το παιδί κλείσει τα 2.
Προσφέρετε λοιπόν πολλές διαφορετικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαφορετικών φρούτων και λαχανικών. Μην μαγειρεύετε ξεχωριστό παιδικό γεύμα. Αφήστε το παιδί σας να τρώει ό,τι τρώτε (εαν δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμού!).
Παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία
Μερικές φορές η επιλεκτική διατροφή είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Τα παιδιά που δυσκολεύονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων τους τείνουν να είναι πολύ επιλεκτικά με την διατροφή τους.
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, μαζί με επιλεκτική διατροφή, μιλήστε με κάποιον παιδοψυχολόγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία και οποιοδήποτε θέμα καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε έγκαιρα.
Τα επιλεκτικά παιδιά συνήθως δεν είναι λιποβαρή. Τείνουν να είναι πιο αδύνατα από τους λιγότερο επιλεκτικούς συνομηλίκους τους, αλλά όχι σε προβληματικό βαθμό. Εάν ο παιδίατρός σας δεν ανησυχεί για το βάρος του, μπορείτε να είστε ήσυχοι όσον αφορά την υγεία του.
Πόσο απαιτητικοί είναι οι γονείς;
Όταν οι γονείς είναι πολύ αυστηροί σχετικά με τις τροφές που τρώει (ή δεν τρώει!) το παιδί ή είναι απαιτητικοί, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι επιλεκτικό. Η απαίτηση ένα παιδί να τρώει όλο του το φαί ενώ μπορεί να έχει πολλές θερμίδες ή να τρώει μόνο υγιεινές τροφές, ίσως κάνει τα πράγματα χειρότερα, όσο καλές και να είναι η προθέσεις μας.
Η θετική ενέργεια κάνει τη διαφορά
Μεγάλο μέρος της επιλεκτικής διατροφής μπορεί να σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις και αναμνήσεις σχετικά με ορισμένες τροφές ή με το φαγητό γενικότερα. Όσο περισσότερο αισιόδοξοι και θετικοί είστε στο φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι και το παιδί σας να κρατά την ίδια στάση. Πώς όμως θα το κάνετε αυτό;
Φάτε όλοι μαζί, οικογενειακά- και απολαύστε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια τους
Με το να γευματίζει όλη η οικογένεια, έστω μία φορά την ημέρα, δίνεται έμφαση στην κοινωνική πτυχή του φαγητού, παρά στο ίδιο το φαγητό, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην επιλεκτική διατροφή. Ιδιαίτερα χρήσιμο, αν αυτή η κοινωνική πτυχή είναι ευχάριστη, οπότε αφήστε στην άκρη τα κινητά και χρησιμοποιήστε τις ώρες των γευμάτων ως χρόνο για συζήτηση και σύνδεση, για να πείτε αστείες ιστορίες ή πώς ήταν η μέρα στο σχολείο… για να απολαύσετε τον χρόνο μαζί!
Μην πιέζετε το παιδί να φάει
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα φαγητά, αλλά μην τσακωθείτε γι ‘αυτό. Και μην το αναγκάζετε να τελειώνει όλο το πιάτο του. Ωστόσο, εννοείται πως δεν θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να τσιμπολογά όλη την ημέρα λιχουδιές (ή να χορτάσει με γάλα ή χυμό). Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει πριν από ένα γεύμα να είναι αρκετά πεινασμένο ώστε να θέλει να φάει.
Βάλτε το παιδί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία γευμάτων
Δείτε τις συνταγές μαζί. Να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα και διαφορετικά πράγματα. Πάρτε το παιδί μαζί σας για ψώνια, ζητήστε να συμμετέχει στη μαγειρική ή στην προετοιμασία των υλικών που θα χρειαστείτε και να είστε υπομονετικοί.
Πηγή Άρθρου: Study gives insight – and advice – on picky eating in children , Claire McCarthy MD
Δείτε ακόμη:
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.