ebook
αφίσες

20 Σημάδια και Συμπτώματα του ADHD στα Κορίτσια

20/07/2022
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD / ΔΕΠΥ) θεωρείται μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους άντρες. Ωστόσο, όλο και περισσότερα κορίτσια διαγιγνώσκονται με τον καιρό, καθώς η κατανόηση της διαταραχής αυτής επεκτείνεται.

Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να έχουν ΔΕΠΥ Απρόσεκτου Τύπου, δηλαδή είναι αφηρημένα και ντροπαλά, ενώ πιο σύνηθες για τα αγόρια να έχουν Υπερδραστήριο-Παρορμητικό Τύπο ή έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Ένα παιδί με που έχει διαγνωστεί με αυτή την διαταραχή μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να κατηγορεί τον εαυτό του για τα πάντα. Χωρίς διάγνωση, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ψυχική υγεία στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Η γνώση των διαφορετικών πιθανών τρόπων εκδήλωσης της διαταραχής στην κόρη σας, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για αξιολόγηση.

Διάγνωση του ADHD στα κορίτσια

ADHD στα Κορίτσια

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν πολύ διαφορετικά σε κάθε παιδί. Αν έχετε έναν γιο που έχει διαγνωστεί με ADHD, ίσως να μην σας περάσει από το μυαλό ότι η κόρη σας που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο μπορεί επίσης να έχει τη διαταραχή, επειδή τα προβλήματά της φαίνονται τόσο διαφορετικά.

Τα συμπτώματα στα κορίτσια θεωρούνται συχνά ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός τυπικού κοριτσιού παρά ως μια διαταραχή, γι’ αυτό και συχνά παραβλέπονται.

Είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι ένα παιδί που είναι σωματικά δραστήριο και προκλητικό θα ωφεληθεί από την αξιολόγηση της ΔΕΠΥ, παρά κάποιο που φαίνεται απόμακρο ή αφηρημένο. Στα κορίτσια, τα σημάδια και τα συμπτώματα της διαταραχής τείνουν να έχουν τα ακόλουθα κοινά γνωρίσματα:

Στρατηγική Υπερεστίασης (Hyperfocusing)

Για πολλές κοπέλες με ADHD, το να δώσουν προσοχή στο καθήκον τους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Μπορεί να αποσπαστούν από εξωτερικές προκλήσεις ή να παρασυρθούν σε έναν δικό τους κόσμο. Για παράδειγμα, ένα πουλί έξω από το παράθυρο της τάξης μπορεί να απομακρύνει την προσοχή από κάτι πιο σημαντικό στο περιβάλλον του, όπως ένας δάσκαλος που ανακοινώνει την ημερομηνία μιας επερχόμενης εξέτασης.

Για να ανταπεξέλθει, ένα κορίτσι με την διαταραχή μπορεί να υπερεστιάζει σε κάτι που της αρέσει ή κάτι στο οποίο είναι καλή. Θα καταβάλει τόση προσπάθεια και συγκέντρωση που οι γονείς ή οι δάσκαλοι μπορεί να απορρίψουν την πιθανότητα για ADHD. Μερικές φορές αυτή η υπερεστίαση είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης για να διασκεδάζει τον εαυτό της όταν κάτι είναι βαρετό. Άλλες φορές, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτό.

Πάντα σε κίνηση

Εάν ένα κορίτσι είναι υπερκινητικό, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αγοροκόριτσο» επειδή της αρέσει η σωματική δραστηριότητα και δεν φαίνεται να απολαμβάνει τα «τυπικά πράγματα» που κάνει ένα κορίτσι στην ηλικία της. Μπορεί επίσης να είναι σε κίνηση με λιγότερο προφανείς τρόπους, ίσως να κουβεντιάζει συνεχώς ή να κουνιέται στην καρέκλα της.

Έλλειψη ελέγχου στον παρορμητισμό

Ένα παρορμητικό κορίτσι μπορεί να μιλά υπερβολικά, να διακόπτει τους άλλους, ή να αλλάζει θέματα ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Μπορεί να ξεστομίζει λέξεις χωρίς να σκέφτεται τον αντίκτυπό τους για τα συναισθήματα των άλλων. Αλλά το ίδιο κορίτσι μπορεί επίσης να είναι υπερβολικά ευαίσθητο.

Σημάδια και Συμπτώματα

Δεν εμφανίζουν όλα τα κορίτσια όλα τα ακόλουθα συμπτώματα. Αντίθετα, η ύπαρξη ενός ή δύο από αυτά δεν ισοδυναμεί με διάγνωση της διαταραχής από μόνη της. Ωστόσο, εάν η κόρη σας φαίνεται να παρουσιάζει μερικά από αυτά τα σημάδια σε συνεχή βάση, μια συζήτηση με έναν έμπειρο επαγγελματία μπορεί να είναι επωφελής.

 • Εμφανίζεται απόμακρη
 • Κλαίει εύκολα
 • Ονειροπολεί και είναι στον κόσμο της
 • Δυσκολεύεται να εστιάσει σε κάτι για ώρα. αποσπάται εύκολα η προσοχή της
 • Αποδιοργανωμένη και ακατάστατη (στην εμφάνιση και τον προσωπικό της χώρο)
 • Δεν φαίνεται να προσπαθεί
 • Δεν φαίνεται να έχει κίνητρο
 • Ξεχνάει εύκολα
 • Εξαιρετικά ευαίσθητη στον θόρυβο, τα υφάσματα και τα συναισθήματα
 • Υπερβολικά ομιλητική (έχει πάντα πολλά να πει, αλλά δεν είναι καλή στο να ακούει)
 • Υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις
 • Φαίνεται να κάνει «απρόσεκτα» λάθη
 • Αργεί συχνά (κακή διαχείριση χρόνου)
 • Προβλήματα στην ολοκλήρωση εργασιών
 • Ντροπαλή
 • Αναστατώνεται εύκολα
 • Η προσοχή της μετατοπίζεται από τη μια δραστηριότητα στην άλλη
 • Χρειάζεται χρόνο για την επεξεργασία πληροφοριών και οδηγιών. φαίνεται ότι δεν σε ακούει
 • Λεκτικά παρορμητική, ξεσηκώνεται και διακόπτει τους άλλους

Δείτε ακόμη: Κριτήρια για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Αναζήτηση για βοήθεια

Εάν η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας διαγνωστεί, μπορεί και να αντιμετωπιστεί. Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών διαχείρισης συμπεριφοράς, οργανωτικών στρατηγικών, φαρμακευτικής αγωγής, συμβουλευτικής και υποστήριξης.

Γνωρίζοντας απλά και μόνο ότι έχει ADHD μπορεί να απαλλάξει ένα κορίτσι από το τεράστιο βάρος ενοχής και ντροπής. Μπορεί επίσης να την απαλλάξει από τις επιβλαβείς ετικέτες ότι είναι «διαστημική», «χωρίς κίνητρα», «ανόητη» ή «τεμπέλα». Δεν είναι τίποτα από αυτά τα πράγματα. έχει απλά ΔΕΠΥ. Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές για να κάνουν τη ζωή της λίγο πιο εύκολη και το μέλλον της πολύ πιο λαμπρό.

 

Πηγή: 20 Signs and Symptoms of ADHD in Girls, by Keath Low

 

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.

Spread the love
Η Μείωση του Παιχνιδιού και η Αύξηση των Αισθητηριακών ΠροβλημάτωνΑναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές