ebook
αφίσες

10 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο

04/06/2021
  • Συμμετέχετε σε δραστηριότητες μαζί με το παιδί σας όπου θα ακολουθείτε οδηγίες βήμα-βήμα, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ακολουθώντας μια συνταγή.
  • Αφήστε τα παιδιά να περιμένουν. Εάν είστε απασχολημένοι με κάτι και το παιδί απαιτεί την προσοχή σας, είναι ευεργετικό για το παιδί να μάθει να σας περιμένει υπομονετικά μέχρι να τελειώσετε.
  • Παρέχετε λεκτικά ή οπτικά βοηθήματα, για τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει το παιδί να περιμένει. Εξηγήστε στο παιδί ότι όταν τελειώσετε με την εργασία σας, θα αρχίσετε το παιχνίδι. Ξεκινήστε ένα χρονόμετρο και εξηγήστε στο παιδί ότι όταν ο χρόνος τελειώσει τότε μπορεί να παίξει με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.
  • Συνεργαστείτε για να λύσετε ένα πρόβλημα. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μια δύσκολη δραστηριότητα, μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθεια σας, αλλά μην αναλάβετε εσείς την εργασία. Ενθαρρύνετε το παιδί να έχει τον έλεγχο, ακόμα και αν είναι αναστατωμένο. Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές ελέγχου για τις στιγμές που αναστατώνεται. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε κάποιες στρατηγικές μέσω των οποίων είναι εύκολο να ηρεμήσετε μόνοι σας.
  • Δουλέψτε πάνω σε κάτι που χρειάζεται αρκετή ώρα για να ολοκληρωθεί. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε ένα μεγάλο puzzle, κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, να ψήσετε ψωμί από την αρχή, να φυτέψετε και να μεγαλώσετε ένα φυτό ή να φτιάξετε πετρωμένες καραμέλες.
  • Εξασκηθείτε σε μοντέλα αυτοελέγχου. Και οι ενήλικες αναστατώνονται και χάνουν επίσης τον αυτοέλεγχο τους. Δείξτε στο παιδί ότι παρόλο που χάνετε την υπομονή σας ή είστε ενοχλημένοι, παραμένετε ήρεμοι και έχετε τον έλεγχο.
  • Παρέχετε εναλλακτικές προτάσεις στο παιδί σας, εάν δεν επιδεικνύει σωστό αυτοέλεγχο. Για παράδειγμα, μπορείτε να του προτείνετε να παίξει με ένα άλλο παιχνίδι, όση ώρα ο φίλος του παίζει με το παιχνίδι που ο δικός μας θέλει. Η εξάσκηση είναι μια άριστη διέξοδος για να μειώσετε την αναστάτωση και τον θυμό.
  • Μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες. Θυμηθείτε την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να χάσει τον αυτοέλεγχο του όταν περιμένει σε μια μεγάλη ουρά για να πάρει καραμέλες. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να επιδεικνύουν μικρότερο αυτοέλεγχο μετά από μια άσχημη μέρα στο σχολείο. Τα παιδιά που απαιτείται να κάθονται πολλές ώρες, χωρίς να μπορούν να εκτονωθούν, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τον αυτοέλεγχο τους. Μέρη με πολύ κόσμο και θόρυβο, μπορεί να βάλουν τα παιδιά σε κίνδυνο να καταρρεύσουν. Κάποια παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από μια αισθητηριακή δίαιτα που θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο τους.
  • Παρέχετε τον χρόνο μηδέν. Τα παιδιά αναμένεται να απασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – σχολείο, δραστηριότητες μετά το σχολείο και κάποιες φορές απογευματινές δραστηριότητες. Τα παιδιά με υπερφορτωμένο πρόγραμμα είναι πιθανότερο να καταρρεύσουν ευκολότερα. Επιτρέψτε στα παιδιά σας την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να ανακαλύπτουν τα δικά τους περιβάλλοντα στο σπίτι και με φίλους. Έτσι, δημιουργούνται ρεαλιστικές καταστάσεις όπου απαιτείται αυτοέλεγχος και έτσι θα μάθουν μέσω της εξάσκησης του.
  • Καλό είναι να γνωρίζετε πότε να υποχωρείτε. Είναι ανάγκη τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτοελέγχου για τους εαυτούς τους. Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί αποκτά τον έλεγχο του, αφήστε το να προχωρήσει ΜΟΝΟ ΤΟΥ, χωρίς τη βοήθειά σας.,

 

Πηγή: yourtherapysource.com

 

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Οδηγίες για δασκάλους μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ΥπερκινητικότηταςΕρωτήσεις – απαντήσεις για την αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων