ebook
αφίσες

Κατανοώ τι διαβάζω άσκηση 1

22/06/2021
Μια φορά κι έναν ………….., ζούσαν σ’ένα παλάτι ένας καλός βασιλιάς με την όμορφη βασίλισσά του. Είχαν όλα τα καλά και μια μεγάλη δυστυχία: δεν είχαν παιδί…

Image courtesy of Boians Cho Joo Young/FreeDigitalPhotos.net

 

Λ… όπως λάχανο

Συμπλήρωσε τα κενά ανάλογα με το νόημα:

Μια φορά κι έναν  ………….., ζούσαν σ’ένα παλάτι ένας καλός βασιλιάς με την όμορφη βασίλισσά του. Είχαν όλα τα καλά και μια μεγάλη δυστυχία: δεν είχαν παιδί. Όλους τους σοφούς φωνάξανε, όλα τα γιατρικά και τα βοτάνια δοκιμάσανε, μα του κάκου. Πέρασαν τα ……….., γεράσανε και το πήραν ……………..  πως παιδί δε θ’αποκτούσαν. Ένα  …………….  με πανσέληνο βγήκανε λυπημένοι μια βόλτα στο περιβόλι τους. Στάθηκαν σε μια στιγμή πιασμένοι χέρι – ………….  και, κοιτώντας το ολόγιομο φεγγάρι, αναστέναξαν κι έκαναν την ίδια ευχή: «Αχ! ας είχαμε κι εμείς ένα ………….., κι ας ήταν μικρό μικρό σαν λαχανάκι!» Ε, λοιπόν δε θα το πιστέψετε, αλλά το  …………..  τους άκουσε και μετά από λίγους μήνες η καλή ………………..  γέννησε ένα μικρούτσικο …………., τόσο μικρό που χώραγε σ’ένα  λαχανόφυλλο  –  γι’αυτό το ονόμασαν Λαχανούλη.

Όσο μπόι έλειπε στο Λαχανούλη, τόσο μυαλό …….. Από μικρός καθόταν σοβαρός στην αίθουσα ακροάσεων κι άκουγε τα προβλήματα και τα παράπονα των πολιτών. Ύστερα συζητούσε με τους γονείς του ό,τι είχαν ακούσει κι έλεγε τη γνώμη του για όλα τα ζητήματα- και πάντα η …………. του ήταν σοβαρή.. Όταν τελείωναν τα συμβούλια, ο ………… και η βασίλισσα τον έβαζαν σε μια άμαξα από τρυφερά λαχανόφυλλα, με ρόδες από φρέσκα ραπανάκια και πηγαίνανε όλοι μαζί βόλτα στο ……………. Ο Λαχανούλης αγαπούσε πολύ το περιβόλι του- πιο πολύ από το παλάτι: ξάπλωνε κάτω από τις αγγουριές και του άρεσε να πιπιλάει τις γλυκοπατάτες. Όσο για το νερό, έπινε μόνο την πρωινή δροσιά από τα φύλλα …… δυόσμου μέσα σε άνθη μελιτζανιάς. Έτσι μεγάλωνε ευτυχισμένος …………. έγινε είκοσι χρονών: ήταν ένα όμορφο και δυνατό παλικαράκι- μόνο που δεν ξεπερνούσε σε ……….. ένα μεσαίο λάχανο.

Έπρεπε πια να παντρευτεί, αλλά φυσικά δεν υπήρχε σ’ ολόκληρη την πολιτεία καμιά …………….στα μέτρα του! Ο βασιλιάς και η βασίλισσα ……….. πολύ στεναχωρημένοι.

 

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Κατανοώ τι διαβάζω άσκηση 2Καταλήξεις Επιθέτων