ebook
αφίσες

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ή εμμονές στον αυτισμό – Τα θετικά

02/06/2021

Συχνά, η συμπεριφορά αυτή εκλαμβάνεται σαν ένας θετικός τρόπος έκφρασης της προσωπικότητας και αναζήτησης της χαράς στην ζωή.

Μερικοί θεωρούν πως πρόκειται για χρονοβόρα εμμονή που περιθωριοποιεί περαιτέρω τα άτομα με κοινωνικές φοβίες και αμηχανίες. Στο παρακάτω άρθρο, θα δούμε μαζί τα θετικά και τα αρνητικά σε αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατά πόσο επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου με αυτισμό.

Πολλές φορές, τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται. Ακόμη και σε στιγμές όπως η απώλεια ενός συγγενικού προσώπου, βρίσκουν πως ένας από τους ελάχιστους αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης είναι η ανάλωση στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους. Κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε τρόπο διασκέδασης, τώρα γίνεται ένας μηχανισμός στήριξης σε περίπτωση συναισθηματικής υπερδιέγερσης, αρωγός σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και σε μικρές, καθημερινές και στρεσογόνες καταστάσεις, αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να ανταπεξέλθουν. Για παράδειγμα, το άτομο με αυτισμό μπορεί να σκέφτεται ένα συγκεκριμένο θέμα ενώ ασχολείται με κάτι που το δυσαρεστεί ή να αναμένει την ενασχόλησή του με το πάθος του αφού πρώτα τελειώσει μια δουλειά που δεν θέλει να κάνει.

Τα ιδιαίτερα ενδιαφέρονται μπορούν να ανήκουν και σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Έτσι, το άτομο με αυτισμό θα μπορεί να ασχολείται με αυτό που του αρέσει, ανήκοντας παράλληλα σε μια ομάδα ή λέσχη αφιερωμένη σε αυτό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα, υπάρχει και το internet. Ακόμη και το πιο φαινομενικά άγνωστο ενδιαφέρον δεν τραβάει την προσοχή ενός και μόνο ατόμου. Αν το παιδί σας με αυτισμό δεν επιθυμεί την κοινωνική αλληλεπίδραση στην “πραγματική” ζωή, μπορεί να διασκεδάσει μέσω της online συζήτησης με άτομα που μοιράζονται το πάθος του.  Μια τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να είναι η θεμέλιος βάση για να μάθει το παιδί σας να αλληλεπιδρά κοινωνικά στο μέλλον αν το επιθυμήσει. Επίσης, το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση καθώς θα ξέρει πως δεν είναι και το μόνο με πάθος για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Είναι για όλους σημαντικό να έχουν κάτι στη ζωή τους που τους ευχαριστεί – όλοι, μέχρι κάποιον βαθμό, έχουμε ενδιαφέρονται και πάθη. Φυσικά, τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν πιο έντονη ενασχόληση με αυτά αλλά στην πιο βασική της μορφή η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και υγιής, εκτός και αν κυριεύει κάθε κομμάτι της ζωής μας ή μας εμποδίζει από το να σκεφτούμε ή να ασχοληθούμε με κάτι άλλο.

Ωστόσο, το πάθος που μας τρώει όλες τις ώρες μπορεί να έχει και τα θετικά του. Άτομα που έχουν φτάσει στην κορυφή σε επίπεδο καριέρας θα σας πουν πως αφιέρωσαν όλη τους την ώρα και ενέργεια σε αυτό και μόνο το στόχο. Πολλά άτομα με αυτισμό χτίζουν καριέρες βασισμένες στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους. Το γεγονός πως το μυαλό τους εστιάζει τόσο πολύ σε ένα συγκεκριμένο θέμα τους δίνει το προβάδισμα συγκριτικά με άλλα άτομα που κυνηγούν την ίδια δουλειά ή καριέρα.

Είναι πολλά τα θετικά που προκύπτουν από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Αυτοπεποίθηση έως και επαγγελματική  καριέρα. Το εύρος των ενδιαφερόντων είναι τόσο μεγάλο που είναι φυσικό να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Όμως, όπως σε κάθε θέμα σχετικό με τον αυτισμό είναι αδύνατον να πούμε πως κάτι ανάλογο θα συμβεί σε κάθε άτομο που ανήκει στο φάσμα.

 

Πηγή: Special Interests or Obsession in Autism – Part One the Positives, by Paddy-Joe Moran

autismdailynewscast.com

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ή εμμονές στον αυτισμό – Τα αρνητικάΠώς να ανταποκρίνεστε στις ανησυχίες των παιδιών σχετικά με τις δυσκολίες μάθησης και προσοχής