ebook
αφίσες

Απλές συμβουλές σε θέματα διατροφής για παιδιά με αυτισμό

02/06/2021

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, συνεπώς οι οικογένειες πρέπει να είναι δημιουργικές όταν θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες συμβουλές . Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να φανούν αποτελεσματικές στη πλειοψηφία των διατροφικών προβλημάτων τα οποία μπορεί να συναντήσετε. Μαζί με την υποστήριξη των ειδικών θεραπευτών που ασχολούνται με το παιδί σας, οι παρακάτω δράσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αργή και σταθερή βελτίωση σε θέματα διατροφής.

 

Σχεδιάστε ένα συστηματικό πρόγραμμα διατροφής και μια ρουτίνα

Είναι σημαντικό να βάζετε το παιδί σας να τρώει στο ίδιο μέρος και να ακολουθεί τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, κλπ) σε προγραμματισμένο χρόνο ώστε να ακολουθεί μια ρουτίνα η οποία θα το βοηθήσει να καταλαβαίνει πως ήρθε η ώρα του γεύματος, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού και τι πρέπει κάθε φορά να κάνει.

 

Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί να τρώει ανάμεσα στα καθορισμένα γεύματα

Μην αφήνετε το παιδί σας να ‘τσιμπολογά’ σνακ όλη τη μέρα. Καλό είναι να μην έχετε διαθέσιμο φαγητό και αναψυκτικά εκτός των γευμάτων. Κάτι τέτοιο περιορίζει την όρεξή τους, την προθυμία τους να δοκιμάσουν νέα φαγητά, αλλά και των αριθμό των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουν. Θέστε πέντε με έξι προγραμματισμένα γεύματα τη μέρα και περιορίστε το να τρώει το παιδί εκτός αυτών. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να ακολουθείται και από τα άλλα μέλη της οικογένειας ώστε να το κάνει και το ίδιο το παιδί.

Εφοδιαστείτε με ένα άνετο και υποστηρικτικό καρεκλάκι φαγητού

Τοποθετήστε το παιδί σας σε ένα ψηλό καρεκλάκι φαγητού ανάλογο με το ύψος του τραπεζιού και το μέγεθος του παιδιού, τέτοιο ώστε να μπορεί να στηριχτεί και να μην κρέμονται τα πόδια του. Η σταθερότητα αυτή προωθεί τις προσδοκώμενες διατροφικές συμπεριφορές και μειώνει την αποδιοργανωμένη συμπεριφορά επιτρέποντας στο παιδί να αισθάνεται σταθερό και ασφαλές.

Ορίστε την διάρκεια του γεύματος

Ακόμα και αν το παιδί φαίνεται να τσιμπολογά, το μεγαλύτερο μέρος της τροφής του το καταναλώνει τα πρώτα 30 λεπτά. Βάλτε χρονικό περιθώριο στα κύρια γεύματα τα 30 λεπτά και στο κολατσιό τα 15 λεπτά. Στο τέλος κάθε γεύματος, απομακρύνετε όλο το φαγητό και αφήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες.

 

Ελαχιστοποιήστε τους διασπαστές

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από το φαγητό. Για παράδειγμα, η τηλεόραση. Προσπαθήστε να ταΐζετε το παιδί σας όταν βρίσκεται σε εγρήγορση και μπορεί να εστιάσει στην διαδικασία.

 

Βάλτε το παιδί σας να συμμετέχει

Επιτρέψτε στο παιδί σας να σας βοηθήσει στην επιλογή και προετοιμασία του γεύματος, ακόμα και αν τελικά δεν το δοκιμάσει. Η συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία του φαγητού, του επιτρέπει να εξερευνήσει και να παίξει με τα διάφορα τρόφιμα ανεξάρτητα με την προσδοκία του να δοκιμάσει.

 

Υιοθετήστε ευχάριστες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης. Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, οι γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας πρέπει να δείχνουν καλή διατροφική συμπεριφορά προς το παιδί. Κάντε το γεύμα διασκεδαστικό και μην δίνετε υπερβολική έμφαση στο αν τρώει το παιδί σας. Μην ασχολείστε επανειλημμένα με το να το προτρέπετε να φάει, ή να το καλοπιάνετε συνεχώς. Κάνοντας υγιεινές διατροφικές επιλογές για όλη την οικογένεια, δείχνετε στο παιδί σας πώς να επιλέγει τις υγιεινές τροφές.

 

Επιβραβεύστε τις θετικές συμπεριφορές

Δώστε κάποια επιβράβευση στο παιδί σας όταν προσπαθεί ή δοκιμάζει καινούργια φαγητά. Για παράδειγμα, ανταμείψτε το άμεσα με ένα αυτοκόλλητο. Κάτι τέτοιο θα το ενθαρρύνει να υιοθετήσει τις νέες διατροφικές συνήθειες. Να θυμάστε πως η επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του γεύματος θα αυξήσει την πιθανότητα να επαναλάβει το παιδί τη συμπεριφορά αυτή.

 

Αγνοήστε τις αρνητικές συμπεριφορές

Όσο είναι δυνατόν, αγνοήστε το παιδί σας όταν κάνει πράγματα όπως να φτύνει το φαγητό, να το πετά, ή να αρνείται να φάει. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να θέλει να σας τραβήξει την προσοχή με τον τρόπο αυτό αλλά εσείς δεν θέλετε να ενθαρρύνετε αυτή του τη συμπεριφορά. Αυτές οι συμπεριφορές όταν είναι σοβαρές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

 

Να θυμάστε τον κανόνα των 3

Είναι σημαντικό το φαγητό που προσφέρετε  στο παιδί σας να του αρέσει, όμως πρέπει να πειραματίζεσθε και με κάποια που δεν του αρέσουν ακόμα.  Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι κάθε γεύμα να αποτελείται από 3 φαγητά. Προσφέρετε στο παιδί σας ένα ή δύο φαγητά που του αρέσουν και συμπεριλάβετε και ένα φαγητό που δεν του αρέσει ακόμα.  Αν δεν σας επιτρέψει να βάλετε το καινούργιο φαγητό στο πιάτο του, βάλτε το σε ένα ξεχωριστό πιάτο κοντά του ώστε να το συνηθίσει.

 

Παρουσίαση

Παρουσιάστε τα νέα φαγητά σε μικρές μπουκίτσες και με ευχάριστο τρόπο ώστε να γίνει το παιδί πιο δεκτικό στο να δοκιμάσει.

 

Πηγή: A Parent’s Guide to Exploring Feeding Behavior in Autism presented by Autism Speaks ATN/AIR-P

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Η σπουδαιότητα της βλεμματικής επικοινωνίας σε παιδιά με σύνδρομο Asperger και στρατηγικές ανάπτυξής τηςΕξερευνώντας τις διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές σε παιδιά με αυτισμό