Τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο μοιράζονται τον ίδιο σκοπό: να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν και να βιώσουν την επιτυχία. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται, όλοι αποκομίζουν οφέλη. Η εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων απαιτεί συνεχή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.
Κάποιες φορές, ως γονείς ίσως χρειάζεται να αντιμετωπίσετε την πιθανή αρνητική στάση σας προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, εάν υποθέσουμε ότι ως μαθητές είχατε βιώσει δυσκολίες στο σχολείο, τότε πιθανόν χρειάζεται να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από την παιδική σας ηλικία.
Μερικές συμβουλές για την πρώτη σας συνάντησή με τον/την εκπαιδευτικό:
- Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει μία λίστα με πιθανά ερωτήματα που σας απασχολούν προς τον εκπαιδευτικό. Για παράδειγμα:
«Πώς τα πηγαίνει στα σχολικά μαθήματα και στα διαγωνίσματα;
«Έχει το αναμενόμενο επίπεδο στη μάθηση και στη συμπεριφορά για την ηλικία του;»
«Ακολουθεί τους κανόνες της τάξης;»
«Είναι συγκεντρωμένο κατά τη διάρκεια του μαθήματος;»
«Εάν το παιδί μου δεν τα πάει καλά π.χ. στην αριθμητική, τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε αυτόν τον τομέα;»
«Ποια είναι τα δυνατά του σημεία;»
«Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία του ή την προσαρμογή του;»
«Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες ή πηγές πληροφόρησης για μαθησιακά ζητήματα που θα μπορούσατε να μου προτείνετε;»
«Πώς τα πηγαίνει το παιδί μου με τους συμμαθητές του;»
- Καλό είναι να είστε εξοικειωμένοι με τις ασκήσεις που του αναθέτει ο δάσκαλος να κάνει στο σπίτι και το πώς τα πηγαίνει το παιδί σας σε αυτές. Ετοιμάζει τις εργασίες του; Τις κατανοεί; Του φαίνονται εύκολες ή δύσκολες;
- Εάν ο εκπαιδευτικός σας αναφέρει ότι το παιδί σας παρουσιάζει δυσκολίες στη μάθηση, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του ώστε να φοιτήσει στο τμήμα ένταξης του σχολείου (εάν υπάρχει στο σχολείο).
- Να είστε διαθέσιμοι στη συνεργασία. Γενικά, οι εκπαιδευτικοί συχνά μπορεί να σας πουν κάποια άσχημα νέα π.χ. για τη μαθησιακή επίδοση ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας επειδή θέλουν να το βοηθήσουν να βελτιωθεί σε αυτούς τους τομείς. Ωστόσο κάποιες φορές το μήνυμα από τους εκπαιδευτικούς ίσως να μη μεταφέρεται με το σωστό τρόπο, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να γίνονται αμυντικοί ακόμα και να θυμώνουν έντονα. Υποθέστε ότι ο εκπαιδευτικός έχει γνήσιο ενδιαφέρον για το παιδί σας και απαντήστε με ηρεμία. Δώστε του να καταλάβει ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να επιτύχει το παιδί σας. Προσφερθείτε να συζητήσετε το πρόβλημα και να συνεργαστείτε για την εξεύρεση πιθανής λύσης. Έχετε κατά νου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πιθανόν να αισθάνονται τόσο άβολα στην ανακοίνωση δυσάρεστων νέων για το παιδί σας όσο και εσείς στο άκουσμά τους.
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.