Από την ηλικία 2-3 ετών το παιδί αρχίζει να αναγνωρίζει ότι ανήκει σε ένα συγκεκριμένο φύλο. Η σεξουαλική περιέργεια εκφράζεται άμεσα ανάμεσα στα 3 και 5 χρόνια της ζωής του παιδιού και συνοδεύονται συχνά από τη διάθεση να εκθέτουν τα γεννητικά τους όργανα. Αυτή η διάθεση μειώνεται γύρω στην ηλικία των 5-6 χρόνων, αλλά παρατηρούμε τότε παιχνίδια εξερεύνησης και αγγίγματος (το παιχνίδι του γιατρού ανάμεσα στο αγόρι και στο κορίτσι) και συγχρόνως βλέπουμε να αναπτύσσεται σε σχέση με τους ενήλικες, το αίσθημα της ενόχλησης και της ντροπής.
Η ανακάλυψη του φύλου του παιδιού συνοδεύεται σύντομα από το άγγιγμα του. Το άγγιγμα αυτό, αρχικά στην ηλικία των 6-7 μηνών είναι μέρος της αισθητικο-κινητικής εξέλιξης του παιδιού που εισάγει την ανακάλυψη του σώματος. Στην ηλικία των 2-3 ετών, το άγγιγμα του φύλου του παιδιού γίνεται μία δραστηριότητα που ανήκει στο ίδιο το παιδί το οποίο ψάχνει την ευχαρίστηση μέσα από τον αυνανισμό που παρουσιάζεται αναγκαίος.
Ο αυνανισμός εμφανίζεται γύρω στα 2-3 χρόνια, τόσο στο αγόρι όσο και στο κορίτσι, και η έντασή του μειώνεται για ένα ή δύο χρόνια μέχρι να ξαναγίνει πάλι έντονος γύρω στα 5-6 χρόνια είτε με μορφή άμεσου αυνανισμού είτε με μορφή ρυθμικής δραστηριότητας: κούνημα του κορμιού, τέντωμα-μάζεμα των ποδιών κλπ.
Όταν τα παιδιά λοιπόν επιδεικνύονται θέτουν μια σιωπηλή ερώτηση που αφορά το φύλο τους και τον αυνανισμό και εκφράζουν μια ανησυχία για την τιμωρία που, πιθανόν, θα υποστούν επειδή όλα, πολύ ή λίγο, έχουν ακούσει κάποιον να τους λέει, ακόμη και χωρίς αυστηρότητα αλλά για να τα πειράξει: «θα στο κόψω το πουλάκι». Δεν πρέπει όμως ποτέ να αφήνετε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα! Οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους αυτή την ασφάλεια, να τα ενημερώσουν για τη σεξουαλικότητά τους συγχρόνως με την πεποίθηση ότι μπορούν να μιλήσουν για αυτήν με το μέλος της οικογένειας που έχει αναλάβει να τα διδάξει τους κοινωνικούς τρόπους συμπεριφοράς και να αναπτύξει τις αισθητικές και ηθικές έννοιες. Επίσης, είναι έργο των γονιών να μάθουν τα παιδιά να αυτοπροστατεύονται απέναντι σε ενήλικες που θα ήθελαν να τα παγιδεύσουν. Οι γονείς θα μιλήσουν: η μητέρα για τα κορίτσια, ο πατέρας για τα αγόρια.
Όσον αφορά την ευχαρίστηση που αντλεί κάθε παιδί από τα γεννητικά του όργανα, πρέπει να του πούμε ότι είναι κάτι φυσικό. Δε θα πρέπει όμως να επιδιώκουμε να είμαστε παρατηρητές παρόμοιων σκηνών, και ούτε να προκαλούμε τις ηδονοβλεπτικές τάσεις του.
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.