Αν το παιδί σας περπατάει συχνά στις μύτες των ποδιών του, έχει δυσκολία με την ισορροπία ή φαίνεται αδέξιο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο πρωτογενή αντανακλαστικά.
Τι είναι τα πρωτογενή αντανακλαστικά;
Όλα τα μωρά γεννιούνται με αντανακλαστικά που τα βοηθούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν — όπως να σας πιάνουν το δάχτυλο ή να καμπουριάζουν τα δάχτυλα των ποδιών όταν αγγίζετε τα πέλματά τους. Αυτά τα αντανακλαστικά είναι απολύτως φυσιολογικά στα βρέφη, αλλά θα πρέπει να “αδρανοποιούνται” καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο εγκέφαλος.
Όμως μερικές φορές, αυτά τα αντανακλαστικά παραμένουν ενεργά για περισσότερο από το φυσιολογικό. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που το παιδί κινείται, μαθαίνει ή αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του.
Ποια αντανακλαστικά σχετίζονται με το περπάτημα στις μύτες και την ισορροπία;
Δύο βασικά αντανακλαστικά είναι το Πελματικό (Plantar) και το Babinski.
- Το Πελματικό αντανακλαστικό ενεργοποιείται όταν πιέζεται η πατούσα του μωρού και τα δάχτυλα καμπουριάζουν προς τα μέσα. Εμφανίζεται από την εγκυμοσύνη και φυσιολογικά εξαφανίζεται γύρω στον 1ο χρόνο ζωής.
- Το αντανακλαστικό Babinski συμβαίνει όταν χαϊδεύουμε την εξωτερική πλευρά της πατούσας. Το μεγάλο δάχτυλο σηκώνεται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα ανοίγουν προς τα έξω. Αυτό επίσης θα πρέπει να εξαφανιστεί γύρω στον 1ο χρόνο.
Αν κάποιο από αυτά παραμείνει ενεργό, το παιδί σας μπορεί:
- Να περπατάει στις μύτες
- Να έχει δυσκολία με την ισορροπία
- Να δείχνει αδέξιο ή να σκοντάφτει εύκολα
- Να έχει ευαισθησίες σε ήχους, κίνηση ή αγγίγματα
- Να δυσκολεύεται στο σχολείο (π.χ. προσοχή, συγκέντρωση, συντονισμός χεριού-ματιού)
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει διατηρημένα αυτά τα αντανακλαστικά;
Για το Πελματικό αντανακλαστικό:
- Ζητήστε από το παιδί να καθίσει.
- Με ένα στυλό, «σχεδιάστε» μια γραμμή στην πατούσα, από τα δάχτυλα προς τη φτέρνα.
- Αν τα δάχτυλα μαζεύονται απότομα, μπορεί να σημαίνει ότι το αντανακλαστικό παραμένει ενεργό.
Για το αντανακλαστικό Babinski:
- Κάντε μια νοητή γραμμή με το στυλό στην εξωτερική πλευρά της πατούσας (από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα) και μετά οριζόντια κάτω από τα δάχτυλα.
- Αν το μεγάλο δάχτυλο σηκωθεί προς τα πάνω και τα άλλα ανοίξουν, τότε πιθανόν το αντανακλαστικό είναι ακόμα ενεργό.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Αν παρατηρείτε τα παραπάνω σημάδια, υπάρχουν ειδικές ασκήσεις και προγράμματα που βοηθούν στην ενσωμάτωση αυτών των αντανακλαστικών, ώστε να “ηρεμήσουν” και να μην επηρεάζουν πια τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού σας. Αν παρατηρείτε προβλήματα σε:
- Κίνηση
- Ισορροπία
- Προσοχή στο σχολείο
- Αισθητηριακές ευαισθησίες
- Περπάτημα στις μύτες
…ίσως το νευρικό σύστημα του παιδιού χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη.
Credits: INTEGRATED Learning Strategies
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.