Επιλεκτική Διατροφή και Παιδί – 10 Συμβουλές για Γονείς
Η επιλεκτική διατροφή είναι σύνηθες φαινόμενο για τα νήπια. Μετά την ταχεία ανάπτυξη της βρεφικής ηλικίας, όταν τα μωρά συνήθως τριπλασιάζουν το βάρος τους, ο ρυθμός ανάπτυξης – και η όρεξη του παιδιού – τείνει να επιβραδύνει.
Τα νήπια, επίσης, αρχίζουν να αναπτύσσουν διατροφικές προτιμήσεις – μια άστατη διαδικασία. Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να βαρεθούν το αγαπημένο τους φαγητό ή ένα φαγητό που σνομπάρει μπορεί ξαφνικά να γίνει αυτό που δεν χορταίνει. Για εβδομάδες, μπορεί να τρώνε 1 ή 2 προτιμώμενες τροφές – και τίποτα άλλο.
Μην απογοητευτείτε, όμως, διότι πρόκειται για μια τυπική συμπεριφορά ενός μικρού παιδιού. Απλώς διαθέστε υγιεινές επιλογές τροφίμων και να ξέρετε ότι, με τον καιρό, η όρεξη και οι διατροφικές συμπεριφορές του παιδιού σας θα εξισορροπηθούν. Εν τω μεταξύ, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές και τρικ που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το στάδιο της επιλεκτικής διατροφής.
1. Όλη η οικογένεια στο τραπέζι
Καθίστε για φαγητό όλοι μαζί ως οικογένεια όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να σας αποσπούν την προσοχή τα μέσα ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση ή τα κινητά τηλέφωνα την ώρα του γεύματος. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαμορφώσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Σερβίρετε ένα γεύμα για όλη την οικογένεια και αντισταθείτε στην ιδέα να φτιάξετε κάτι διαφορετικό για το παιδί σας σε περίπτωση που αρνηθεί αυτό που έχετε σερβίρει. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενθαρρύνετε την επιλεκτική διατροφή. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα φαγητό που αρέσει στο παιδί σας σε κάθε γεύμα και συνεχίστε να παρέχετε ένα ισορροπημένο γεύμα, είτε το τρώει είτε όχι.
2. Μάχη με το φαγητό
Εάν το παιδί σας αρνηθεί ένα γεύμα, αποφύγετε τη φασαρία για αυτό. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να ακούν το σώμα τους και να χρησιμοποιούν την πείνα ως οδηγό. Αν έφαγαν ένα μεγάλο πρωινό ή μεσημεριανό, για παράδειγμα, μπορεί να μην ενδιαφέρονται να φάνε πολύ την υπόλοιπη ημέρα. Είναι ευθύνη του γονέα να παρέχει φαγητό και η απόφαση του παιδιού να το φάει. Πιέζοντας τα παιδιά να φάνε ή τιμωρώντας τα αν δεν το κάνουν, μπορεί να τα κάνει να αντιπαθήσουν τα τρόφιμα που διαφορετικά μπορεί να τους άρεσαν.
3. Όχι άλλες δωροδοκίες
Όσο δελεαστικό κι αν είναι, προσπαθήστε να μην δωροδοκείτε τα παιδιά σας με λιχουδιές για να φάνε άλλα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να κάνει το «βραβείο» να φαίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό, ενώ το φαγητό που δεν τους αρέσει και θέλετε να δοκιμάσουν μια δυσάρεστη αγγαρεία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νυχτερινές μάχες στο τραπέζι την ώρα του δείπνου.
4. Προσπαθήστε ξανά και ξανά
Μην τα παρατάτε, απλά επειδή ένα παιδί αρνείται να φάει το φαγητό του μια φορά. Συνεχίστε να προσφέρετε νέα τρόφιμα αλλά και αυτά που δεν άρεσαν στο παιδί σας πριν. Μπορεί να χρειαστεί έως και 10 ή περισσότερες φορές η δοκιμή ενός φαγητού προτού το δεχτούν οι γευστικοί κάλυκες ενός μικρού παιδιού. Τα προγραμματισμένα γεύματα και τα περιορισμένα σνακ μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας πεινάει όταν εισάγεται ένα νέο φαγητό.
5. Προσφέρετε ποικιλία
Προσφέρετε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές, ειδικά φρούτα και λαχανικά, και συμπεριλάβετε τροφές υψηλότερες σε πρωτεΐνες όπως κρέας και ψάρι (χωρίς κόκαλα) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει νέες γεύσεις και υφές στα τρόφιμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά σε απλά γεύματα για να τα κάνετε πιο νόστιμα. Για να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη, προσφέρετε νέα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και περιμένετε τουλάχιστον μία ή δύο εβδομάδες πριν ξαναδώσετε το ίδιο φαγητό.
6. Κάντε το φαγητό διασκεδαστικό
Τα νήπια είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να δοκιμάσουν φαγητά φτιαγμένα με δημιουργικό τρόπο. Κάντε τα τρόφιμα να φαίνονται ακαταμάχητα, φτιαγμένα με διασκεδαστικά, πολύχρωμα σχήματα που μπορούν να αναγνωρίσουν τα παιδιά. Σε αυτή την ηλικία τείνουν επίσης να απολαμβάνουν οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει ένα ντιπ (κάποια σως για παράδειγμα). Τέλος, κόψτε τα στερεά τρόφιμα σε κομμάτια – μπουκίτσες που μπορούν εύκολα να τα φάνε μόνα τους, φροντίζοντας τα κομμάτια να είναι αρκετά μικρά για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.
7. Συμμετοχή των παιδιών στην οργάνωση
Αξιοποιήστε σωστά το ενδιαφέρον του παιδιού σας για την άσκηση ελέγχου. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ποια φρούτα και λαχανικά θα ετοιμάσετε για το δείπνο ή τί θα αγοράσετε όταν βγείτε στην αγορά. Διαβάστε μαζί βιβλία μαγειρικής που είναι κατάλληλα και για τα παιδιά και αφήστε το να διαλέξει νέες συνταγές για να δοκιμάσει.
8. Μικροί σεφ
Ορισμένες εργασίες στη μαγειρική είναι ιδανικές για νήπια (με πολλή επίβλεψη, φυσικά). Μερικές από αυτές είναι: κοσκίνισμα, ανακάτεμα, μέτρημα των υλικών, μάζεμα φρέσκων μυρωδικών από τον κήπο ή το περβάζι και «ζωγραφική» σε μαγειρικό λάδι με μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής.
9. Διευρύνετε την ποικιλία τροφών
Μόλις γίνει αρεστό ένα φαγητό, δοκιμάστε να παρουσιάσετε άλλα, με παρόμοιο χρώμα, γεύση και υφή, για να διευρύνετε την ποικιλία στο τι θα φάει το παιδί σας. Αν για παράδειγμα του αρέσει η κολοκυθόπιτα, δοκιμάστε πουρέ γλυκοπατάτας και μετά πουρέ καρότου.
10. Νόστιμοι συνδυασμοί
Δοκιμάστε να σερβίρετε άγνωστα φαγητά ή γεύσεις που τείνουν να αντιπαθούν τα παιδιά στην αρχή (ξινή και πικρή), με οικεία φαγητά που προτιμούν (γλυκά και αλμυρά). Ο συνδυασμός μπρόκολου (πικρό) με τριμμένο τυρί (αλμυρό), για παράδειγμα, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για τους γευστικούς κάλυκες των μικρών μας φίλων.
Πηγή Άρθρου: healthychildren.org
Δείτε ακόμη:
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.