Τι είναι η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (ΕΠΔ) στα παιδιά;
Η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (ΕΠΔ) είναι ένας τύπος διαταραχής συμπεριφοράς, όπου διαγιγνώσκεται κυρίως στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά με ΕΠΔ είναι προκλητικά, μη συνεργάσιμα και εχθρικά προς τους συνομηλίκους, τους γονείς, τους δασκάλους και άλλα πρόσωπα εξουσίας.
Τί προκαλεί την Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή;
Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τί ακριβώς προκαλεί την ΕΠΔ. Υπάρχουν όμως 2 βασικές θεωρίες:
- Αναπτυξιακή Θεωρία
Αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα ξεκινούν όταν τα παιδιά είναι νήπια.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με ΕΠΔ μπορεί να είχαν πρόβλημα να μάθουν να ανεξαρτητοποιηθούν από έναν γονέα ή άλλο άτομο με το οποίο ήταν συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών αναπτυξιακών ζητημάτων που διαρκούν πέρα από τη νηπιακή ηλικία. - Μαθησιακή Θεωρία
Αυτή η θεωρία προτείνει ότι τα αρνητικά συμπτώματα της ΕΠΔ είναι μαθημένες συμπεριφορές. Αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των μεθόδων αρνητικής ανατροφοδότησης που χρησιμοποιούνται από τους γονείς και άλλα πρόσωπα εξουσίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες συμπεριφορές επιτρέπουν στο παιδί να πάρει αυτό που θέλει: την προσοχή και την αντίδραση.
Ποια είναι τα Συμπτώματα της ΕΠΔ σε ένα παιδί;
Τα περισσότερα συμπτώματα που παρατηρούνται σε παιδιά και εφήβους με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή, συμβαίνουν και σε άλλα παιδιά χωρίς τη διαταραχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας περίπου 2 ή 3 ετών ή κατά την εφηβεία.
Πολλά παιδιά τείνουν να μην υπακούουν, να διαφωνούν με τους γονείς ή να αψηφούν την εξουσία. Συχνά μπορεί να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο όταν είναι κουρασμένοι, πεινασμένοι ή αναστατωμένοι.
Αλλά σε παιδιά και εφήβους με ΕΠΔ, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά. Επίσης παρεμποδίζουν τη μάθηση και τη προσαρμογή στο σχολείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαταράσσουν και τις σχέσεις του παιδιού με τους υπολοίπους.
Τα συμπτώματα της ΕΠΔ μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Συχνές εκρήξεις θυμού
- Διαμάχες με μεγαλύτερους
- Άρνηση να κάνει αυτό που ζητά ένας ενήλικας
- Πάντα αμφισβητεί τους κανόνες και αρνείται να τους ακολουθήσει
- Κάνει πράγματα για να ενοχλήσει ή να αναστατώσει τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων
- Κατηγορεί τους άλλους για τις κακές συμπεριφορές ή τα λάθη του ίδιου
- Εκνευρίζεται εύκολα από τους υπολοίπους
- Έχει συχνά μια θυμωμένη στάση
- Μιλάει σκληρά ή αγενώς
- Αναζητά εκδίκηση ή αντίποινα
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Για να βεβαιωθείτε, επισκεφθείτε το κέντρο μας, ώστε να γίνει αξιολόγηση του παιδιού και να βρεθεί το καταλληλότερο πλάνο για τις ανάγκες του.
Πότε θα πρέπει να αναζητήσω βοήθεια για την αντιμετώπιση της διαταραχής;
Αναζητήστε βοήθεια εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας:
- Νιώθει ακραία κατάθλιψη, φόβο, άγχος ή θυμό απέναντι στον εαυτό του ή στους άλλους
- Αισθάνεται εκτός ελέγχου
- Ακούει φωνές που οι άλλοι δεν ακούνε
- Βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν βλέπουν
- Δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να φάει για μέρες
Oppositional Defiant Disorder (ODD) in Children
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.