Προτεινόμενες δραστηριότητες που βελτιώνουν την μνήμη
Είτε το παιδί σας έχει καλή είτε αδύναμη μνήμη, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να θυμάται και να μάθει περισσότερα:
Παρέχετε στο παιδί σας μια λογική ποσότητα δομών και επαναλήψεων σε καθημερινή βάση.
Το παιδί σας πιθανότατα σηκώνεται, τρώει πρωινό, πηγαίνει στο σχολείο, έρχεται σπίτι, τρώει βραδινό και πηγαίνει για ύπνο, περίπου την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Αυτή η ρουτίνα παρέχει μια σιγουριά στη ζωή του παιδιού, που είναι χαλαρωτική και ασφαλής. Η συνεχής ρουτίνα απομακρύνει την αγωνία για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας.
Δώστε προσοχή στον αριθμό των λέξεων που μπορεί το παιδί να ακούσει και να θυμηθεί. Τα περισσότερα παιδιά μεταξύ 1-6 ετών μπορούν να θυμηθούν, να επαναλάβουν ή να ανταποκριθούν στον ίδιο αριθμό λέξεων με την ηλικία τους. Παρόλα αυτά, μπορούν να θυμηθούν λέξεις που σχετίζονται, όπως κάθομαι- καρέκλα, πιο εύκολα από ότι λέξεις που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Ένα παιδί 4ετών μπορεί να θυμάται και να επαναλαμβάνει μόνο 4-5 άσχετες λέξεις, αλλά μπορεί να επαναλάβει μια πρόταση με 5 ή 8 άσχετες λέξεις. Το παιδί μπορεί πιθανότατα να ανταποκριθεί σε 7 λέξεις, εάν αυτές συνδέονται με κάποιο τρόπο, π.χ. «φέρε σε παρακαλώ τις κάλτσες και τα παπούτσια» θα είναι πιο εύκολο να το θυμηθούν τα παιδιά απ’ ότι «φέρε σε παρακαλώ το ψαλίδι και το τηλέφωνο».
Δώστε σύντομες, απλές οδηγίες που μπορεί να καταλάβει το παιδί.
Το παιδί θα αποκτήσει εμπιστοσύνη για να ακούει και να ανταποκρίνεται, οπότε θα μαθαίνει ευκολότερα.
Αυξήστε σταδιακά το μήκος και την πολυπλοκότητα του ρυθμού.
Αυτό θα αυξήσει τη μνήμη του παιδιού σας, για αυτά που έχει ακούσει.
Δείξτε και σχηματίστε, για να δώσετε οπτική βοήθεια στις λέξεις που προφέρετε.
Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να θυμηθεί τι του είπατε.
Όταν το παιδί τα καταφέρνει, επιβραβεύστε το.
Μερικές φορές θα χρειαστεί να επιβραβεύσετε το παιδί σας μόνο επειδή προσπαθεί.
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.