ebook
αφίσες

6 τρόποι για να μεγαλώσετε έναν χαρούμενο αναγνώστη

02/06/2021

Ξεκινήστε νωρίς

Διαβάστε στο παιδί σας από νωρίς. Από την στιγμή της γέννησής του. Στο παρελθόν, η ποικιλία σε βιβλία για βρέφη δεν ήταν και πολύ μεγάλη. Επίσης, πολλοί είναι οι γονείς που δεν αντιλαμβάνονται πόσο ξεχωριστή μπορεί να είναι η στιγμή αυτή για το μωράκι τους. Κάντε την αρχή και δείτε τη φατσούλα του μικρού σας να λάμπει από ευτυχία και περιέργεια ακούγοντας οικεία στιχάκια και βλέποντας τα χρώματα και τις εικόνες του βιβλίου. Όταν διαβάζετε συχνά στο παιδί σας, το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με το βιβλίο όπως να γυρίζει τις σελίδες (μέσα στο δεύτερο μισό του πρώτου του χρόνου). Υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά στην ηλικία των 5-6 χρόνων δεν γνωρίζουν πώς να κρατήσουν και να χειριστούν ένα βιβλίο.

Αν το μωρό σας ή το μικρό παιδί σας δε θέλει να μείνει σε μια θέση, δοκιμάστε να του διαβάσετε 1-2 σελίδες. Μην πιέζετε το παιδί  να μείνει στη θέση του, πρόθυμο να σας ακούσει να διαβάζετε ένα ολόκληρο βιβλίο. Μπορείτε, πάλι, να διαβάσετε μερικά σύντομα στιχάκια-ποιηματάκια ενώ το μωρό σας είναι κοντά σας και παίζει. Ασχοληθείτε έστω και λίγο σε καθημερινή βάση και φτιάξτε μια θετική συνήθεια γύρω από την εξάσκηση των λέξεων και της γλώσσας και την ενασχόληση με το βιβλίο. Αυτή η συνήθεια θα καλλιεργήσει και την αγάπη του παιδιού για το βιβλίο.

 

Εφοδιαστείτε με πολλά βιβλία

Τα παιχνίδια των παιδιών σας και τα δικά σας βιβλία μπορεί  να γεμίζουν τον χώρο. Μην περιοριστείτε όμως στα βιβλία που θα είναι διαθέσιμα στα παιδιά σας, ακόμη και αν δημιουργούν ένα μικρό χάος μέσα στο χώρο. Αντίθετα, εμπλουτίστε τη συλλογή του παιδιού σας. Τα παιδικά βιβλία είναι φτιαγμένα για να διαβάζονται ξανά και ξανά, γι’αυτό και αποτελούν μεγάλη αγάπη και πολύτιμο απόκτημα για πολλά παιδιά.

Φροντίστε να έχει το παιδί σας εύκολη πρόσβαση στα βιβλία του που θα του επιτρέπει να πάρει όποιο βιβλίο θέλει και να το περιεργαστεί. Ναι, είναι ενοχλητικό να πρέπει να μαζέψετε το περιεχόμενο του ραφιού από το πάτωμα, αλλά αναλογιστείτε την άσχημη εναλλακτική – ένα ράφι που το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει και βιβλία στα οποία δεν μπορεί να στραφεί. Δείτε το θετικά. Τα βιβλία στο πάτωμα θα είναι πλέον μια ευχάριστη εικόνα για εσάς. Βάλτε τα βιβλία σε γωνιές σε όλα τα δωμάτια – κρεβατοκάμαρες, στο χώρο παιχνιδιού, στο σαλόνι, ακόμη και στο αυτοκίνητο. Εμπλουτίστε το περιβάλλον του παιδιού με ποιοτικά βιβλία και οι αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία θα είναι συνυφασμένες με όμορφες εικόνες και ιστορίες.

 

Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη

Υπάρχουν δημοτικές βιβλιοθήκες που θα σας βοηθήσουν στην εύρεση νέων βιβλίων για το μικρό σας. Η ποικιλία σε παιδικά βιβλία είναι μεγάλη και μπορείτε πάντα να ζητήσετε συμβουλές από τη βιβλιοθηκάριο. Αν η βιβλιοθήκη του δήμου σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάτε, δοκιμάστε κάτι άλλο. Βρείτε το χώρο που σας ταιριάζει. Πολλές φορές οι βιβλιοθήκες διαθέτουν ειδικά δωμάτια παιχνιδιού και ειδικά προγράμματα αφήγησης ιστοριών και τραγουδιού για πολύ μικρές ηλικίες. Αντίστοιχοι χώροι με ποικιλία σε προγράμματα λειτουργούν και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην πόλη σας. Κάντε μια έρευνα και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Σύντομα, το παιδί σας θα περιφέρεται ανάμεσα στα ράφια και θα περιεργάζεται με άνεση τα βιβλία.

 

Διαβάστε για να ηρεμήσετε το παιδί και να έρθετε κοντά του

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο σπίτι, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί με το παιδί σας. Ξεσπάσματα (δικά του και δικά σας), ακαταστασία, ατυχήματα με το γιογιό και την τουαλέτα, τσακωμοί με τα αδέλφια. Σε αυτές τις στιγμές, η ανάγνωση ενός βιβλίου θα είναι σωτήρια για όλους σας. Το καλό με τα βιβλία είναι πως όποια στιγμή και να τα ανοίξετε, θα καλμάρουν τα νεύρα σας και θα ηρεμήσουν το παιδί σας χαρίζοντας στιγμές γαλήνης, ησυχίας και οικειότητας με το μικρό σας. Πολλές φορές το βιβλίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την ώρα του ύπνου. Ασχοληθείτε με την ανάγνωση τις στιγμές εκείνες που θεωρείτε πως θέλετε να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας, συναισθηματικά αλλά και με την παρουσία σας.

Παραλείψτε τα βιβλία-οδηγούς

Ανυπομονείτε να δείτε το παιδί σας να διαβάζει. Γνωρίζει τα γράμματα και τους ήχους. Έτσι, κάθεστε μαζί του και εξοπλίζεστε με το πιο εύκολο βιβλίο-οδηγό για το πώς μαθαίνουμε να διαβάζουμε. Προσπαθείτε να του μάθετε πώς να παράγει κάθε λέξη. Μην το κάνετε. Σε αυτά τα βιβλία, τα στοιχεία που κάνουν ενδιαφέρουσα την ιστορία έχουν θυσιαστεί για τις σύντομες προτάσεις και την αμήχανη και επαναλαμβανόμενη χρήση συλλαβών που διδάσκουν τα φωνήεν και πόσο διαφορετικά εκφέρονται μέσα στις λέξεις. Το παιδί σας δεν έχει την υπομονή να κάτσει και να σας ακούσει. Πολύ σύντομα, θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Συγκεντρωθείτε καλύτερα στη φωναχτή ανάγνωση και το παιδί σιγά σιγά θα φτάσει στο αναπτυξιακό επίπεδο που θα του επιτρέψει να ξεκινήσει την ανάγνωση. Το παιδί θα φτάσει φυσικά και ομαλά στο απαραίτητο γνωστικό επίπεδο ενώ παράλληλα η αγάπη του για το βιβλίο θα έχει δυναμώσει μιας και συνειρμικά θα το έχει συνδυάσει με ευχάριστες ιστορίες και όχι πίεση.

Ακόμη και αν το παιδί σας ξέρει να διαβάζει, συνεχίστε την ανάγνωση μαζί του. Ανεβάστε, όμως, το επίπεδο. Συνήθως, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πιο σύνθετες πλοκές και λέξεις από αυτές που μπορούν να διαβάσουν από μόνα τους. Διαβάστε στο παιδί σας πριν τον ύπνο, ακόμη και αν είναι 7 ή 9 χρόνων. Το βραδινό διάβασμα είναι η κατάλληλη, καθημερινή σας ευκαιρία να δεθείτε με το παιδί σας, να το εκθέσετε σε προχωρημένα κείμενα και να ξεκινήσετε συζητήσεις για δύσκολα θέματα περί ηθικής. Δοκιμάστε σειρές όπως ο Χάρι Πότερ. Θα σας απασχολήσει για αρκετό καιρό! Τα θέματα που θα συναντήσετε θα είναι σοβαρά και ίσως να δυσκολέψουν το παιδί σας, αλλά θα έχει εσάς για καθοδήγηση. Θα βοηθήσετε το παιδί στην κατανόηση του κειμένου και αυτό με τη σειρά του θα το αγαπήσει.  Δοκιμάστε διαφορετικές σειρές για ηλικίες κάτω των 7 χρόνων. Φροντίστε να κάνετε αρκετά διαλείμματα για να βεβαιωθείτε πως το παιδί καταλαβαίνει. Σχολιάστε και ρωτήστε το παιδί σας τι πιστεύει πως θα γίνει μετά. Μην υποτιμάτε το παιδί και να έχετε υπομονή.

 

Να το ευχαριστηθείτε

Μην αντιμετωπίζετε το διάβασμα σαν μια αγγαρεία που θα πρέπει να εκτελέσετε μέσα στη μέρα, αλλά σαν μια αγαπημένη ώρα για όλη την οικογένεια. Φυσικά, και πάλι θα έχετε να αντιμετωπίσετε φωνές και γκρίνια και ό,τι άλλο πιθανώς προκύψει μέσα στη μέρα. Όμως, δείτε το βιβλίο σαν μέσο διδασκαλίας και ενίσχυσης των συναισθηματικών δεσμών, σαν πηγή έμπνευσης και δύναμης για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του παιδιού σας αλλά και τις δικές σας.

 

Πηγή6 ways to raise a joyful reader, Sharon Holbrook, essentialkids.com.au

Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.
Spread the love
Ηχολαλία στον αυτισμόΒοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα ένα κείμενο