Ο Αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή – συνήθως γίνεται διάγνωση περίπου στα 3 έτη – που επηρεάζει εγκεφαλικές λειτουργίες, ειδικά αυτές τις περιοχές που ελέγχουν την κοινωνική συμπεριφορά και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Το National Institute of Child Health and Human Development των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον όρο «διαταραχές αυτιστικού φάσματος» για να αναφερθεί σε ένα σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει την αυτιστική διαταραχή (γνωστή και ως «κλασσικός αυτισμός»), το σύνδρομο Asperger και τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μη προσδιοριζόμενες αλλιώς (επίσης και ως «άτυπος αυτισμός»). Παρόλα αυτά, ο όρος αυτισμός χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία για να περιγράψει όλες τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.
Ποιός ο σκοπός της εργοθεραπείας για άτομα με αυτισμό;
Οι υπηρεσίες της εργοθεραπείας εστιάζουν στην αύξηση της συμμετοχής του ατόμου στην εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (π.χ. σίτιση, ένδυση), σε instrumental δραστηριότητες καθημερινής ζωής (π.χ. μετακίνηση στην κοινότητα, κανόνες ασφάλειας), στην εκπαίδευση, στην εργασία ,τον ελεύθερο χρόνο, το παιχνίδι και την κοινωνική συμμετοχή. Για ένα άτομο με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, οι υπηρεσίες εργοθεραπείας καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου και τους επιθυμητούς στόχους και προτεραιότητες για συμμετοχή.
Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας για τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση, την παρέμβαση και την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, η συνεργασία με το παιδί ή τον ενήλικα με αυτισμό, την οικογένειά του ή τους φροντιστές του, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του είναι απαραίτητα για την κατανόηση των καθημερινών εμπειριών του ατόμου αλλά και των ατόμων με τα οποία συναναστρέφεται. Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας μπορούν να εστιάσουν στην προσωπική ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής και τις ανάγκες της οικογένειας.
Η διαδικασία της εργοθεραπευτικής αξιολόγησης είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτύχει την κατανόηση των ικανοτήτων κάθε ατόμου ξεχωριστά – τα δυνατά και αδύναμα σημεία του κάθε ατόμου κατά την εμπλοκή του σε καθημερινές δραστηριότητες (έργα). Η διαδικασία της εργοθεραπευτικής παρέμβασης βασίζεται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης και εξατομικεύεται ώστε να περιλαμβάνει μια ποικιλία στρατηγικών και τεχνικών που βοηθά τους πελάτες να αυξήσουν την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στο περιβάλλον της κοινότητας. Η πρόοδος ή ένα επιτυχές αποτελέσματα παρατηρείται μέσω της βελτιωμένης επίδοσης (ή προσαρμογής), της αυξημένης συμμετοχής σε απαραίτητες ή με νόημα καθημερινές δραστηριότητες, την προσωπική ικανοποίηση, την βελτιωμένη υγεία και ευημερία και στην επιτυχή μετάβαση σε νέες καταστάσεις και ρόλους. Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να βοηθήσουν το άτομο, την οικογένειά του και την γενικότερη ομάδα να αποδεχθεί την επιτυχία και να επαναπροσδιορίσει ή να αλλάξει τις προτεραιότητες του σχεδίου παρέμβασης, όπου χρειάζεται.
Οι εργοθεραπευτές βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να προσαρμόσουν εργασίες και συνθήκες ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες και τις ικανότητές τους. Τέτοια βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει την προσαρμογή του περιβάλλοντος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εξωτερικοί διασπαστές, η εύρεση ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού για ηλεκτρονικό υπολογιστή που να διευκολύνει την επικοινωνία, ή την ταυτοποίηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων για την ολοκλήρωση έργων.
Πως ακριβώς βοηθούν οι εργοθεραπευτές;
- Αξιολογούν το άτομο για να καθορίσουν εάν έχει κατακτήσει τις αναπτυξιακά απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν τομείς όπως η αυτοφροντίδα, το παιχνίδι και ο ελεύθερος χρόνος.
- Παρέχουν παρέμβαση για να βοηθήσουν το άτομο να αποκριθεί στις πληροφορίες που δέχεται μέσω των αισθήσεων του. Η παρέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει αναπτυξιακές δραστηριότητες, αισθητηριακή ολοκλήρωση ή αισθητηριακή επεξεργασία και δραστηριότητες παιχνιδιού:
- Διευκολύνουν τις δραστηριότητες παιχνιδιού που λειτουργούν ως βοήθημα ενός παιδιού να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με τους άλλους.
- Αναπτύσσουν στρατηγικές που θα βοηθήσουν το άτομο και την οικογένειά του να ταυτοποιήσουν τις ασφαλείς μεθόδους για την μετακίνηση στην κοινότητα.
- Ταυτοποιούν, αναπτύσσουν ή προσαρμόζουν εργασιακές ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν νόημα για το άτομο, για να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.