“Δυσφωνία είναι ο ιατρικός όρος ο οποίος αναφέρεται στην αδυναμία παραγωγής φυσιολογικής φώνησης. Η δυσφωνία εμφανίζεται συνήθως σε επαγγελματίες φωνής π.χ. τραγουδιστές, ηθοποιούς, πωλητές, δασκάλους αλλά και σε οποιοδήποτε άνθρωπο κάθε ηλικίας (παιδιά, εφήβους, ενήλικες).
Στη φυσιολογική φώνηση, η ποιότητα της φωνής θα πρέπει να είναι ευχάριστη, το ύψος κατάλληλο για την ηλικία ή το φύλλο του ατόμου. Η ένταση πρέπει να είναι ανάλογη του επικοινωνιακού περιβάλλοντος και η αντοχή στη φώνηση να είναι αρκετή για τις επαγγελματικές ανάγκες του ατόμου. Αν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε ίσως να αντιμετωπίζει μία διαταραχή της φώνησης. Η φωνή μπορεί ν’ ακούγεται βραχνή, τραχειά, μονότονη, πολύ ψηλή ή έντονα αναπνευστική.
Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι τα εξής:
- Βραχνάδα στον λαιμό.
- Συνεχής καθαρισμός του λαιμού.
- Επίμονος, ενοχλητικός βήχας.
- Πόνος κατά την κατάποση.
- Πόνος στον λαιμό.
- Αίσθηση ενός ξένου σώματος στον λαιμό.
- Κούραση κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
- Αλλαγή της φωνής κατά τη διάρκεια της μέρας.
Οι αιτίες μπορεί να είναι:
- Οργανικές/Δομικές: δυσπλασία – καρκίνος του λάρυγγα, οζίδια, πολύποδες, οίδημα του Reinke, κύστη των φωνητικών χορδών, ουλή των Φ.Χ, φωνότραυμα λόγω κακής διαχείρισης της φωνής.
- Νευρολογικές διαταραχές φωνής: σπασμωδική δυσφωνία, μονόπλευρη ή αμφίπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών, παράλυση του άνω λαρυγγικού νεύρου.
- Ιογενείς και τραυματικές διαταραχές φωνής: οξεία και χρόνια λαρυγγίτιδα, έλκος εξ’ επαφής.
- Λειτουργικές και ιδιοπαθείς διαταραχές φωνής: δυσφωνία μυϊκής τάσης, ηβιφωνία, γλωττιδική ανεπάρκεια.
- Ορμονικές διαταραχές: εμμηνόπαυση, ορμονολογικές διαταραχές.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσφωνιών μέσω της φωνοθεραπείας γίνεται από ειδικευμένους θεραπευτές με την εκμάθηση φωνητικής υγιεινής και την εκπαίδευση τεχνικών και μεθόδων για τη μείωση και αποφυγή επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. Άλλοι τρόποι παρέμβασης είναι η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική αφαίρεση.
Μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε τη φωνή σας:
- Προσπαθήστε να μην φωνάζετε αλλά ούτε να ψιθυρίζετε, κρατήστε ένα σταθερό χαμηλό τόνο.
- Πίνετε συχνά νερό καθώς ενυδατώνει τις φωνητικές χορδές.
- Αν βήχετε συνεχώς προσπαθήστε να καταπιείτε, να πιείτε νερό ή να μασήσετε μία τσίχλα.
- Μειώστε τα καφεϊνούχα (καφέ, τσάι, κόκα κόλα) καθώς αφυδατώνουν τις φωνητικές χορδές.
Στο Λόγος και Επικοινωνία έχουμε την επιμόρφωση και την τεχνογνωσία να δουλέψουμε στη φωνοθεραπεία τόσο με ενήλικες όσο και με παιδιά. Ως προς τα τελευταία, δίνουμε μεγάλη έμφαση και στη συμβουλευτική καθώς πολύ συχνά τραυματίζουν τις φωνητικές χορδές τους λόγω δύσκολης συμπεριφοράς και κακών προτύπων επικοινωνίας στο σπίτι.
Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα Λόγος & Επικοινωνία προορίζονται για ενημερωτική χρήση και μόνον. Δεν αποτελούν εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Επιστημονική συμβουλή ενός ειδικευμένου θεραπευτή για κάποιο περιστατικό. Όποτε πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλη πηγή, αυτό δηλώνεται ρητά. Οι συγγραφείς του Λόγος & Επικοινωνία δεν ευθύνονται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κάποια ανάρτηση.